Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Mallorca

Mallorca hasznos tippek

Mallorca, Spanyolország, Hasznos tippek

Hasznos tippek

Mallorca, Spanyolország, Hasznos tippek

Éghajlat
A nyaralók Mallorcát kifejezetten száraz szigetként szokták jellemezni. Június-augusztus hónapokban valóban szinte semmi csapadék nem esik. Ilyenkor az átlagos napi hőmérséklet 29-30 °C, azaz bizonyos napokon 35-38 °C-ra felszökhet a hőmérő higanyszála. Ősszel is lassan hűl le a levegő szeptember végén 25 °C, október végén 20°C-ra számíthatunk. A víz hőmérséklete júniustól szeptemberig 24-25°C körül van. Az augusztustól júniusig tartó időszak csapadékosabb, ilyenkor a tengerparti részeken havi 40-50mm eső esik, ami a hegyekben 120-160 mm is lehet. Ez főként a késő őszi hónapokban jellemző.

Időeltolódás
Magyarországhoz képest nincs időeltolódás.

Egészség
A gyógyszertárat Farmaciának hívják, a bejáraton jelölik, hogy éjszaka melyik ügyeletes.

Nagykövetség
Madridi Magyar Konzulátus
Főkonzul: Nagy Bálint
Konzul: Medveczky Iván
Cím: Avenida Diagonal, 477, piso 19/B 08036 Barcelona
Telefon: ( 34-93) 405-1950, 405-3362, 405-3453
Ügyeleti mobil: ( 34-93) 629-745-593
Fax: ( 34-93) 419-4608
E-mail: mission.bcn@kum.hu
Honlap: www.mfa.gov.hu/cons/barcelona

Pénz
Spanyolország tagjai az Európai Monetáris Uniónak, így a hivatalos fizetőeszköz az euro (€) Az euro kisebb váltópénzei, az 1-2 centesek a gyakorlatban ritkán fordulnak elő, a fizetendő összegeket általában 5 centre kerekítik.
A bankkártyák kényelmét Mallorcán is élvezhetjük. Minden ismertebb bankkártyát elfogadnak. Pénzfelvételnél 3 €-t, plusz az összeg 1 %-át vonják le a közvetítő pénzintézetek.
Az árak árak legfeljebb harmadával drágábbak, mint itthon.

Elektromosság
Mallorcán az általános hálózati feszültség 220-225 V. Sok hotel 110-125 V-os konnektorral is rendelkezik. A hálózati csatlakozó megegyezik az itthon használttal.

Internet
A szigeten több helyen vannak wifi pontok, némelyik ingyenes is. Internet kávézót is sok helyen látni.

Telefon
Mallorcáról a legolcsóbban telefonfülkéből telefonálhatunk Magyarországra. A telefonfülkék érmével (min. 1 €) vagy telefonkártyával is működnek.
A mobiltelefon használata meglehetősen drága. Találhatunk internet kávézókat és egyre elterjedtebb a wifi is a szállodákban.
Ha Mallorcáról szeretnénk Magyarországra telefonálni az utcai készüléken üssük be a 07-es számot, majd a nemzetközi vonaljelzés után a 36-os hívószámot és a telefonszámot. Ha Magyarországról szeretnénk Mallorcára telefonálni, akkor 00, majd Spanyolország hívószámát 34-et. Mallorca egy telefonkörzetnek számít, amelynek hívószáma 971, ez után kell tárcsázni a hat jegyű telefonszámot.

Posta
Mallorcán képeslapot és bélyeget a szállodában vagy az üzletekben is vásárolhatunk. A képeslapokat, leveket a hotelben adhatjuk fel, vagy az az utcán álló Correos feliratú postaládába dobhatjuk be.

Borravaló
Az éttermekben általában az utolsó centig visszahozzák a pincérek a borravalót, ebből annyit hagyunk, amennyit akarunk. Alkalmazzuk az általános 5-10%-ot.

Közbiztonság
Mallorcán a közbiztonság átlagosnak mondható. Előfordulnak besurranó és zsebtolvajok, ezért pénzünket, értékeinket tartsuk több részben, ügyesen kitalált rejteken. De még jobb, ha a heti 15-20 €-ért szálloda széfjébe tesszük, vagy bankkártyát használunk.
Óvatosan kell bánni az ún. szegfűárus asszonyokkal, akik mosolyogva, kedves ajándékként tukmálják ránk virágaikat. Ha elfogadjuk, hirtelen hangnemet váltanak és komoly összeget követelnek.  

Vám
Fegyvert tilos az országba bevinni, a saját felhasználásra szánt tárgyak vám nélkül bevihetők.

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!