Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Úti élmények

Összes úti élmény

 
2014.08.07 Sági Júlia

Isztambul látnivalói, tanácsok

Kezdjük az elején: a Sabiha Gökcen repülőtérről (ide érkeznek a fapados járatok, mint pl. a WizzAir) a busz fejenként 13 líráért visz be a Taksim térre. (Nem érdemes taxival menni mert kb. 50 km és 1 óra az út, de a Taksim tértől a szállodáig már igen!)
A városban való utazáshoz az Istambulcard 6 lírába kerül (amit visszavesznek ugyanennyiért), ezt lehet feltölteni. Egy út 2.10-be kerül, de 2 órán belüli átszálláskor az ár egyre csökken. Többen is utazhatnak vele, villamoson és buszon egyaránt használható. (Figyelni kell a sofőr melletti jegykezelő automatát, mert kiírja, hogy mennyi maradt a kártyán!)
Ezzel a kártyával érdemes utazni a hajón (nem pedig azzal, amit az utazási irodák ajánlanak!) a Herceg szigetekre. Érdemes a legutolsó szigetnél kiszállni. Egyik szigeten sincs tömegközlekedés, csak lovas kocsi vagy kerékpár. Viszont meseszép házak vannak. (1/2 11-kor indul a hajó Kabatasból, a T1-es villamos végállomásáról.) (Kabatasban van a keleti irányba menő buszok végállomása is.)
A Galatasaray az óváros szíve, innen indul az Istriklál (Isztambul sétáló utcája), ami a Taksim téren ér véget. Régi piros retró villamos megy végig rajta, amire érvényes az Istambulcard. Az Istriklál utca másik vége a Galata toronyhoz vezet. A környező kis utcákban érdemes vásárolgatni, nem olyan drága, mint a Nagy Bazár.
A Kék Mecset valóban ingyenes (csak borzasztó a lábszag, ezért érdemes a mezítlábra is zacskót húzni, ha levettük a cipőnket! No meg egészségügyi okokból is). (Annyi a mecset, dzsámi, hogy a végén már nem tudunk különbséget tenni. Legfeljebb akkor izgat fel, ha éjjel fél 4-kor a müzeim imára hív és énekelni kezd.)
A Haya Sofya mecset 30 líra (sajnos most belülről tatarozzák, és csak az állványok mögött találtuk meg az "Izzadó falat", ahol kívánni lehet. Előtte a téren árusok tukmálják az útikönyveket több nyelven, van köztük magyarul is, nekünk 37-ről sikerült lealkudni 10 lirára!
A Topkapi palota és Hárem 30 15 líra (mivel egymás mellett vannak a Haya Sofya-ával, de az hétfőn zárva, ezért egyszerre érdemes megnézni, de nem hétfőn!) Ezt nem szabad kihagyni, minimum fél nap!
A közelben van a Yerebatan Sarnici, vagyis a Bazilika ciszterna (az Elsüllyedt Palota), belépő 20 líra.
Szintén a közelben van a Hippodron tér és Hürrem szultána fürdője (ez utóbbiban egy fürdés 85 Eu-ba kerül, szerintem nagyon drága!)
Feltétlen meg kell nézni a Dolmabahce palotát a Háremmel, 40 líra a belépő, de megéri. Itt halt meg Atatürk és az utolsó négy szultán is itt élt. (Legalább fél napos program.) Csütörtökön zárva! (A T1 villamos végállomásához közel, Kabatasban található, ahol a hajóállomás van.)
Látni kell még a Süleymaniye-dzsámit, mögötte a temetővel, ahol eltemették Szulejmánt és Hürrem szultánát, csak sietni kell, mert még 6 óra előtt bezárják! A dzsámi mögött található Szulejmán fürdője, ami már „csak” 35 Eu-ba kerül.
A Redikule-erőd este 6-ig van nyitva, 20 líra a belépő, mi sajnos lekéstük.
A Nagy Bazár tényleg drágább, mint a város kisboltjai, de alkudni muszáj! Megtalálható itt szinte minden bőráru, táska, ridikül – világmárka hamisítványa! Max. az első ajánlott ár feléig lehet elmenni az alkudozásban, utána már megsértődnek és otthagyják a vásárlót. (Vasárnap zárva)
A Fűszerbazár bent drágább, mint kívül az épület oldalán! Ott még magyarul is beszél egy-két eladó. Sokféle mag kapható és édességek minden mennyiségben. (Vasárnap zárva)
Érdemes még meglátogatni a halpiacot Karaköyben és mellette a kis éttermeket kipróbálni. (Vagy a Galata-híd alatt lévő drágább éttermekben enni.)
Az Ortaköy–negyedben egyszerre több vallás találkozik, mohamedán, iszlám, zsidó, keresztény templomok találhatóak. Viszont nagyon finom csokis-gyümölcsös gofrikat lehet 10-12 líráért enni a Boszporusz parton található büfék egyikében.
A Levent-negyed már a modern nagyváros hangulatát idézi, hatalmas bevásárlóközpontok, irodaházak jellemzik. Az áruházakban szinte minden világmárka megtalálható. Vásárlásnál érdemes kivárni az akár 70 %-os leértékelést, mert különben minden nagyon drága.
Az Etiler-negyed Isztambul Rózsadombja, sok parkkal, tágas terekkel. (Mi itt laktunk.)

Tanácsok:
Csapvizet nem szabad inni, az utcán árulják a fél literes flakonos vizet 50 kuruzsért, vagy a frissen facsart narancslét vagy grépfruitlét 3-9 líráért.
Sok gyaloglásra kell számítani, ezért kényelmes cipő és lenge ruha ajánlott. Mindig legyen nálunk kendő, mert csak azzal engednek be a dzsámikba.
Érdemes előre megtervezni a napokat, mikor hova megyünk, mi mikor van zárva, hogy ne kelljen kétszer ugyanarra a helyre elmenni.
Este érdemes felmenni egy szálloda tetejére, mert csodás a kilátás. (Ezért nem kell fizetni, felengednek.)
A taxi aránylag olcsó, ha többen vagyunk, akkor jobban megéri, mint a tömegközlekedés. (Mindkettő olcsóbb, mint nálunk! A busz 2.10 líra /250 Ft/, a taxi 6 líra /720 Ft/ ugyanarra a busz útra)
Nekünk két főre kevés volt 8 napra az ezer líra (120 ezer Ft), váltanunk kellett át Eurót, 100 Euért kaptunk 290 lirát.

Mindenkinek, aki ide utazik kellemes, szép élményekkel teli utat kívánok!